Teman Cyber CikOdah

Tuesday 24 July 2012

Roti Goreng Bersalut Oats CikOdah

Seperti biasa CikOdah di hujung-hujung waktu yang hanya menunggu masa untuk berpindah ni hanyalah bertugas di bahagian rondaan saja.Malas nak duduk di ofis lebih baik CikOdah meronda meluaskan mata dan menikmati gelagat-gelagat manusia sekeliling.CikOdah meronda jam 12 tengahari hingga 4 petang.Merata CikOdah meronda mencari bazzar ramadhan yang best tapi semuanya di kawasan sini berstatus "haremmmm".Bukan nak katalah,makanan yang dijual semuanya tak ada yang bersifat luarbiasa.Semuanya same je .Sebelah jual karipap yang sebelah kanan kiri pun sama menjual karipap.Jemu jadinya.At last CikOdah beli Ikan Jeket Bakar ( cencaru )  dengan sebungkus nasi putih.Kuihnya CikOdah beli kuih manis-manis 3-4 keping.Jadilah kan sebab hari ni masih berbuka sendiri tanpa ditemani suami kerana tuntutan tugas.Kesian tak?

On the way balik ke pejabat,CikOdah sudah singgah tepi jalan orang menjual makanan laut fresh dari laut Sedili.Ini memang fresh punya ikan,sotong,ketam,udang, belangkas dan macam-macamlah.CikOdah sudah beli sikit ketam (4 ekor)  dan 2 ekor sotong.CikOdah sekor dan suami sekor .Adil dan saksama.Harganya? Tak sampai RM 15.Murah benar.





Balik meronda mengemas dapur kejap.Kemas punya kemas baru perasan ada roti putih potong yang masih belum berusik.Check expired date 27 July 2012.Alamak! Maka tercetuslah idea sepontan nak membuat Roti Goreng.Bahan-bahan CikOdah guna mana yang ada dalam peti ais.Ada sikit sayur ,udang geragau,isi ayam dan ada Quacker Oats yang CikOdah beli.Maka CikOdah ambil keputusan nak balut roti goreng tu dengan oats saje.Jom check bahan-bahan dan resipinya.

6-7 keping roti putih keping ( dibuang tepinya iaitu kerak )
sebiji telur ayam dipukul dan diletak sedikit garam
setengah cawan Oats ( Quacker Oats ) nak pakai nestum pun boleh

Bahan Intinya :-
Isi daging ayam yang didadu halus
Kobis bunga didadu halus
Kacang buncis didadu halus
capsicum (cili benggala) didadu halus
3 biji cili api dipotong kecil-kecil
2 biji bawang merah dihiris halus
sedikit serbuk lada putih
garam
sedikit gula
Minyai masak untuk mengoreng
sesudu udang geragau ( jika suka)

Cara buat Inti :-

1.Tumiskan bawang ke dalam sedikit minyak
2.masukkan udang geragau yang sudah dibilas
3.Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing
4.Masukkan bunga kobis masak sehingga sedikit layu
5.Masukkan kacang buncis,lada benggala,cili api potong
6.Kacau sehingga sayur kelihatan masak tetapi jgn terlalu layu
7.Masukkan garam dan serbuk lada putih
8.kacau rata dan siap.


Cara-cara :-







1.Ambil roti keping dan diletakkan atas pinggan /permukaan bersih



2.Letak inti ditengah tengah roti dan gulung
3.Balut roti tersebut dengan kemas ( dengan kaedah menggulung)
4.Celupkan pada telur yang telah dipukul
5.Kemudian letakkan pada oats dan balutkan dengan oats
6.Masukkan dalam kuali yang berminyak panas sederhana
7.Goreng jangan api kuat tetapi api sederhana
8.Angkat dan toskan dengan kertas penyerap
9.Hidangkan dengan meletakkan sos kegemaran anda




Sonangbaitu kan?Selamat berbuka puasa ye.Hampir sempurna 4 Ramadhan hari ini.Tinggal beberapa minit je lagi berbuka bagi bumi bertuah Johor ni.CikOdah buat 6 keping.CikOdah nak makan masa CikOdah tengok TV nanti.

2 comments:

  1. Ala kak odah Oi... Bagilah resepi akak yang power2 atau kata lain Yang Mencabar ckit, yang simple je dia tunjukkan... kak, lokeklah tue nak bagi... hahaha whateverpun resepi akak memang best...sempoi... Terbaikkkk!

    ReplyDelete
  2. encik nasa...CikOdah ni jarang memasak,apa yang cikodah masak je cikodah share kat sini hihihihihi..

    ReplyDelete

Sila komen secara berhemah ye sahabat dan tinggalkan LINK belog anda untuk mudah CikOdah menziarahi anda semula TERIMA KASIH ..